IN EEN GROEN GROEN GROEN GROEN KNOLLEN KNOLLENLAND

Twee Knollenlanders, Haas en Ree, wonen in het laatste stukje Knollenland. Ooit was Knollenland enorm uitgestrekt, vol met weidse groenheid en vol met plantjes, vogeltjes en harige dieren. Nu zien Haas en Ree met lede ogen aan hoe Knollenland langzaam maar zeker wordt opgeslokt door woonwijken en bedrijventerreinen.

Haas en Ree: 'Beton, beton, beton, overal waar je kijkt zie je beton!'

Alle andere Knollenlanders zijn inmiddels uit Knollenland vertrokken. Nu zelfs hun laatste stukje Knollenland dreigt te verdwijnen, willen ze er alles aan doen om dit stukje, hún stukje, te behouden.

 

In een groen groen groen Knollen Knollenland is een voorstelling over idealen, strijdlust, teleurstelling en aanvaarding voor kinderen (en volwassenen) vanaf groep drie en kan op locatie worden gespeeld, bijvoorbeeld op school, op de BSO, in de bibliotheek, in het theater en op andere plekken waar kinderen komen. De voorstelling is ook uitstekend geschikt voor kinderen in het speciaal onderwijs. 

 

Voor In een groen groen groen Knollen Knollenland hebben we ons laten inspireren door het motto 'Gi-ga-groen groen', van de Kinderboekenweek 2022, maar de thema's uit de voorstelling zijn het hele jaar door actueel. Dus ook na de Kinderboekenweek.


IK MOET HELEMAAL NIKS!
Een ode aan lanterfanten
 
Wie zijn toch die twee trage mensen op het podium? Waarom doen ze niks? Waarom gebeurt er niks? Zijn ze te moe? Zijn ze te lui? Willen ze gewoon niet?

Hij moest altijd de beste worden
Zij moest altijd winnen
Hij moest rijk worden
Zij moest succesvol worden
Hij moest beroemd worden
Zij moest berucht en beducht worden

Zij: En nooit was het bereikt
Hij: En nooit was ik tevreden
Hij en zij: Pffffff!
Zij: Maar weet je wat het is?
Hij: Ik moet helemaal niks!
Zij: Helemaal niks!

'Ik moet helemaal niks!' is een voorstelling over de maakbaarheid en de beperkingen van het leven. Over ambities en teleurstellingen, over grote successen en mislukkingen, over zin en tegenzin, over talent en gebrek daaraan, over dromen van een gouden toekomst en beren op de weg. Kortom, over twaalf ambachten en dertien ongelukken. Maar 'Ik moet helemaal niks!' gaat vooral over accepteren dat het leven komt zoals het komt en dat de mooiste momenten in het leven vaak niet groots en meeslepend zijn, maar zijn juist opvallend niksig.
'Ik moet helemaal niks!' is een voorstelling voor iedereen die steeds zoveel moet, maar niet zo goed weet waarom dat eigenlijk moet.

Voor Ik moet helemaal niks! hebben we ons laten inspireren door het motto 'Worden wat je wil', van de Kinderboekenweek 2021.


TOEN ALLES BETER WAS
Zelfs mijmeren was vroeger leuker
 
Na een vermoeiende dag verhuizen ploffen Mokke en Sipke neer tussen de dozen.
Mokke: Nou (hij kijkt om zich heen). Ons nieuwe huis!
Sipke: Een huis waar we niet op zaten te wachten!
Mokke: En als we er nou op vooruit gingen in dat nieuwe huis...
Sipke: Maar nee, het is mijn huis van lik mijn vestje!
Ze willen hier eigenlijk niet zijn, maar ze zijn er toch.
Daar zitten ze dan tussen de verhuisdozen vol herinneringen aan betere tijden.
Want één ding weten ze zeker: zoals vroeger wordt het nooit meer.
Mokke: Als we in het oude huis hadden beseft hoe gelukkig we daar waren, dan hadden we er meer van genoten.
Maar wat Mokke en Sipke niet beseffen is dat het nieuwe huis iets voor hen in petto heeft waardoor hun leven in een nieuw daglicht komt te staan.
En… was het vroeger eigenlijk allemaal wel beter?
 
'Toen Alles Beter Was' is een voorstelling over weemoed, nostalgie, mijmeren en terug verlangen naar vroeger.
Voor 'Toen Alles Beter Was' hebben we ons laten inspireren door het motto 'En toen?' van de
Kinderboekenweek 2020.
 

MYSTERIEUZE CHAUFFEUSE
Op een donkere, druilerige avond staat ze voor de deur bij Wiel: de Mysterieuze Chauffeuse. 'De auto staat voor u klaar, gaat u mee?', vraagt ze, alsof het doodnormaal is. Wiel is stomverbaasd. Wat is dit? Hij weet van niets! Probeert iemand hem er in te luizen? De chauffeuse zegt van niet.
'Ik weet alleen dat ik u kom ophalen'.
'Maar waar gaan we dan heen?'
'Daar durf ik geen uitlatingen over te doen'.
Wiel had zich deze avond net in een dekentje op de bank genesteld om eens even flink medelijden met zichzelf te hebben. Na alle rottigheid van de afgelopen tijd vond hij even geen puf meer om nog lichtpuntjes te zien. En uitgerekend deze avond staat er een wildvreemde chauffeuse op de drempel om te vragen of hij meegaat.
Tja... en wat doe je dan, als je niets te verliezen hebt en als je eigenlijk ook wel heel nieuwsgierig bent...
 
Mysterieuze Chauffeuse is een tragikomische voorstelling over somberheid en lichtpuntjes, over opgeven en opnieuw beginnen, over hoop en liefde. Voor iedereen die de moed wel eens opgeeft en dan toch de kracht weer vind om op te krabbelen en verder te gaan.
 
Voor Mysterieuze Chauffeuse hebben we ons laten inspireren door het motto 'Reis mee!' van de
Kinderboekenweek 2019
 

MISSEN
Anna en Onno zijn al hun hele leven beste vrienden. Door dik en dun. Al heel lang geleden, ze weten zelf niet meer precies wanneer, hebben ze gezworen elkaar nooit in de steek te laten. Alleen is Anna een knusse huismus die de dingen graag houdt zoals ze zijn en Onno is een ongedurige flierefluiter die altijd op zoek is naar nieuwe uitdagingen.
Vandaag staat hij ineens weer voor de deur bij Anna, onaangekondigd, na jaren niets van zich te hebben laten horen. Anna weet niet hoe ze moet reageren. Is ze nou blijer dan boos of is ze bozer dan blij?

‘Als je zou blijven zou ik je niet hoeven missen. Weet je hoeveel tijd daar in gaat zitten, in missen? Je kunt het missen niet even uitzetten. Het gaat altijd door. Zelfs nu je er weer bent mis ik je nog een klein beetje.’

Toch is het, zoals bij veel goede vrienden, ook al snel weer ouwe jongens krentenbrood tussen Anna en Onno. Maar waarom houdt Onno zijn koffer eigenlijk de hele tijd zo angstvallig bij zich?

Missen is een hartverwarmende voorstelling over vriendschap, over samenzijn en weggaan, over ruziën en weer goed maken, over nadragen en vergeven, maar bovenal is Missen een voorstelling over elkaar missen; de bitterzoete keerzijde van vriendschap.

Missen maakte Theatergroep Maaistoff aar aanleiding van het thema van de Kinderboekenweek 2018: Vriendschap

 


POTJANDORIE

In PotJanDorie maakt het publiek kennis met de zonderlinge Jan en Dorie. Ze wonen ergens onopvallend, helemaal achterin een vergeten hoekje van een heel grote tuin van een groot verlaten landgoed.  Jan en Dorie blijven het liefst ver uit de buurt van iedereen, in de hoop nooit gevonden te worden.
 
Dorie:  
‘We zijn nou eenmaal ontzettend eng’
Jan:       
‘En welk normaal mens wil er nou met een engerd te maken hebben?
 
De kijk op de wereld van Jan en Dorie maakt van PotJanDorie een surrealistische en soms absurdistische voorstelling. In de hoofden van Jan en Dorie lopen heden en verleden, hier en daar, fantasie en werkelijkheid regelmatig door elkaar en dat zorgt voor allerlei lachwekkende situaties, maar zetten ook regelmatig tot denken aan, want, zijn Jan en Dorie eigenlijk wel engerds of neemt ook hierover hun fantasie een loopje met hen?
…En normale mensen, bestaan die eigenlijk wel?

Voor PotJanDorie hebben we ons laten inspireren door het thema van de Kinderboekenweek 2017; ‘Griezelen’